Speiderne har det bra, tross varmen!

Det er varme dager på leir i Sør-Korea, men speiderne har det bra likevel, og snart blir det mer skygge – og is!

NRK har denne uka også meldt om høye temperaturer i Sør-Korea og flere tilfeller av heteslag blant deltakerne på jamboreen. – Vi kan forsikre om at det står bra til med de norske leirdeltakerne, forteller Martine Branem, nestleder for den norske jamboreekontingenten. – Det er ikke meldt om noen alvorlige helsehendelser. Lederne i de 15 troppene melder om glade og fornøyde speidere, tross varmen.

Speiderne får jevnlige påminnelser av lederne i troppen sin om å drikke rikelig, sørge for å få i seg salt, oppsøke skygge, dekke til hodet og huden mot sol og å bruke solbriller og solkrem med høy solfaktor.

Får kjøle seg ned og lade opp
Noen ganske få i den norske kontingenten, et par speidere og noen ISTere, har i løpet av de første døgnene på leirområdet tilbragt litt tid på egne, avkjølte hotellrom som leiren tilbyr ved behov. Der har de fått slappe av, sove og inntatt rikelig med drikke. 

Flere grep
Arrangørene tar grep som følge av utfordringene med høye temperaturer. De har sørget for flere områder med skygge fra f.eks. solseil, flere vannposter med drikkevann på leirområdet, og torsdag skal hver deltaker få utdelt en liten parasoll/paraply, levert av en av leirens samarbeidspartnere. Beslutningen om å dele ut gratis iskrem til alle blir nok også tatt godt imot av speiderne. Stabskantinen vil være åpen døgnet rundt, slik at blant annet ISTerne kan gå dit for å slappe av og kjøle seg ned. I løpet av fredagsformiddag vil det også bli satt inn en del busser med Aircondition, der speiderne kan komme innom å kjøle seg ned litt.

Infrastrukturen og logistikken på leiren har gitt utfordringer, men også disse er på god vei til å løses.  

Under den flotte åpningsseremonien onsdag kveld passet arrangørene på å dele ut vannflasker til speidere. Og det var stort fokus på å minne om viktige tiltak for å forebygge heteslag, solstikk og dehydrering, og de sender jevnlig ut påminnelser om dette.

– Tar tid
Det er mye som skal på plass i starten av en leir. – Det er ganske vanlig at det tar tid før ting går som smurt, før en blir vant til dagsrytmen og leirrutinene. Inntrykkene på en så stor leir kan være overveldende, særlig i starten, minner Martine Branem om. – Nå gleder speiderne seg til mange forskjellige leiropplevelser de neste dagene og til å bli kjent med speidere fra andre land.

Foto: Sten Roar Høgli