Den norske kontingenten forflyttes på grunn av varsel om tyfon

Etter noen fine dager på Jamboree, har den norske kontingenten i dag fått beskjed om at leiren evakueres på grunn av tyfonvarsel.

En tyfon som de siste dagene har bygd seg opp i Øst-Kina-havet, har endret kurs og forventes å bevege seg inn mot Sør-Koreas kyst. Det er en mulighet for at utkanten av værsystemet vil treffe området der leiren er på torsdag. Med et slikt vær følger vanligvis store mengder nedbør og potensielt kraftig vind. Speidere er vant til å overnatte utendørs i mye forskjellig vær, men vi tar et uvær som dette på største alvor.

Arrangøren og myndighetene i Sør-Korea har bestemt at leiren skal evakuere.

Evakuerer de norske speidere i god tid
Det er en mulighet for at uværet endrer kurs og ikke treffer leiren, eller at det avtar når det treffer land. Våre speideres helse og sikkerhet er det aller viktigste for oss, og vi ønsker ikke å ta noen sjanser, understreker den norske kontingentledelsen. – Vi har på eget initiativ iverksatt transport vekk fra leiren, i god tid før resten av leiren evakuerer, forteller kontingentleder Geir Olav Kaase. – Dette gjør vi fordi vi vil unngå et eventuelt kaos som kan oppstå ved felles evakuering. Vi transporterer derfor alle i den norske kontingenten ut fra leirområdet allerede i kveld lokal tid.

I samråd med den norske ambassaden i Sør-Korea vil derfor hele den norske kontingenten evakueres til en base sør for Seoul. Dette innebærer alle speidere, ledere, stab og IST’ere.

Sammen med danske speidere
Pakking og forberedelser er allerede i gang. Bussene har etter planen avreise fra leirområdet, med den norske kontingenten ombord, mandag kveld lokal tid, cirka to døgn før uværet er ventet å treffe. Kontingenten blir fraktet med busser fra leirområdet til basen utenfor Seoul og vil oppholde seg der inntil videre. På basen er det innendørs overnattingsmuligheter og sanitærtilbud.

Evakueringen skjer i tett samarbeid med den danske kontingenten, og de neste dagene vil derfor tilbringes sammen med leirdeltakerne fra vårt naboland. Kontingenten er allerede i gang med å planlegge aktiviteter for speiderne de neste dagene, slik at de fortsetter å få fine opplevelser i Sør-Korea.

– Tar det veldig greit
– Det viktigste for speiderne akkurat nå, er å få nyte aktivitetene og den siste dagen på leirområdet i fred og ro, få pakket sakene sine og forberede seg på forflytningen til basen. De aller fleste speiderne tar dette veldig greit, de synes det er leit å måtte forlate leiren, men også at det er spennende med evakueringen.
Vi gjør alt vi kan for at speiderne skal være trygge og ha det bra, og at forflytningen skal gå så smidig som mulig. Vi hjelper hverandre og holder humøret oppe!

Speidere pakker ned leir.